Overslaan en naar de inhoud gaan

Overuren in de bouw: meer flexibiliteit

Overuren

Het Federaal Parlement heeft het wetsontwerp aangenomen met wijzigingen m.b.t. KB 213 waarbij (a) de beperking van de arbeidstijd per dag wordt opgetrokken tot 9.30 uur in plaats van 9 uur en b) de periode gedurende welke de werknemer die besloten heeft de gemaakte overuren te recupereren, wordt opgetrokken tot 12 maanden in plaats van 6.

Concreet betekent dit dat er binnenkort

  • niet één, maar anderhalf uur per dag kan overgewerkt worden. De totaliteit van 180 uur op jaarbasis blijft wel behouden.
  • De werknemer die deze uren recupereert dit binnen de 12 maanden moet doen (voorheen zes maanden)

 

De wet van 12 december 2021 waarmee deze wijzigingen worden uitgevoerd, werd maandag 10 januari gepubliceerd in het Staatsblad. Overeenkomstig de algemene regels treden deze wijzigingen in werking 10 dagen na de bekendmaking van de wet in het Belgisch Staatsblad, d.w.z. op 20 januari 2022.

Bouwbedrijven die van deze veranderingen gebruik willen maken, kunnen nu al  een aangepaste uurregelingen inplannen en de procedure voor de wijziging van het arbeidsreglement starten om deze nieuwe uurroosters op te nemen en deze vanaf 20 januari te kunnen gebruiken.

Saskia Smout

Vragen ?

Contacteer Saskia Smout

Juridisch adviseur

T 016 22 40 84

 

Stuur een mail