Overslaan en naar de inhoud gaan
Summer University

Noteer alvast de datum van onze volgende Summer University in je agenda: 26 september 2023!
Zoals elk jaar organiseren Embuild en Buildwise dit event voor aannemers, werfleiders, studiebureaus, architecten …

Het thema van dit jaar is logistiek op de werf en de innovatieve oplossingen die geïmplementeerd kunnen worden om deze te verbeteren. Logistiek wordt beschouwd als een belangrijke prestatiefactor voor bouwplaatsen, wat ook bevestigd wordt door een Buildwise-studie die aantoont dat het vinden van oplossingen en het ondernemen van actie om de logistiek te verbeteren een dringende trend is geworden.

Het event vindt in twee talen plaats: de presentaties worden apart gegeven in het Nederlands en in het Frans.
 

Een woordje uitleg!
 

De uitdagingen van de logistiek

De bouwlogistiek vertegenwoordigt 26,40 % van het totale goederenvervoer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met € 45.500 externe kosten (in verband met luchtvervuiling, uitstoot van broeikasgassen, files …) per werkdag.
Met dagelijks 26.500 bestelwagens en 16.500 vrachtwagens die zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest begeven, lijkt het ons het ideale moment om de huidige problematiek en de potentiële voordelen voor de ondernemingen en de samenleving voor te stellen.

De organisatie en digitalisering van de logistieke keten

Een goed georganiseerde logistiek kan de productiviteit op de bouwplaats verbeteren en de negatieve impact (lawaai, milieu, verkeer, verkeersveiligheid) verminderen.
Om deze verbeteringen te behalen, is het niet alleen belangrijk om de interne managementprocessen aan te passen (voorbereiding, uitvoering, aankopen …), maar ook om het gebruik van specifieke digitale tools te overwegen. Deze verschillende kwesties worden hier besproken.

Bouwconsolidatiecentra en hun oplossingen

De rol van een bouwconsolidatiecentrum is om de betrouwbaarheid en efficiëntie van de toeleveringsketen te helpen verbeteren en tegelijkertijd de milieu-impact van bouwplaatsen te verminderen en hun productiviteit te verhogen. De verschillende mogelijke diensten worden besproken, zoals geconsolideerde leveringen, just-in-time- en just-in-place-leveringen en kitting-oplossingen. Ook de ervaringen van bedrijven komen aan bod.

Alternatieven en vooruitzichten

Er bestaan momenteel een aantal alternatieven, zoals vaarwegen en cargofietsen, die niet altijd bekend of aangepast zijn aan jouw activiteit. Deze worden beknopt samengevat.
Tegelijkertijd is er weinig bekend over de plannen van het Gewest en de beschikbare middelen om bouwheren aan te moedigen om alternatieven te gebruiken. Er wordt een overzicht gegeven van wat er al bestaat en wat mogelijk overgenomen kan worden voor het Gewest.

Wil je deze inspirerende dag niet missen?

Onze partners

Embuild.Brussels

Buildwise

Adeb

Brussel mobiliteit

Embuild Academy

Eox

Federale

Summer University C Tech

Cevora SU23

Group S

Teamoty

Intermat

Mira