Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwkranen één minuut stil op vrijdag 25/6

Bouwkranen

Uiting van medeleven en respect voor de slachtoffers van het ongeval in Antwerpen

De Confederatie Bouw, haar regionale en lokale antennes, haar groeperingen en de VBA (Vereniging van Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken) roepen alle bouwbedrijven op om op vrijdag 25/6 de bouwkranen om 14u34 1 minuut stil te houden. Daarmee wil de sector nogmaals haar medeleven betuigen met de doden en gewonden van het tragisch ongeval op Antwerpen-Zuid vorige week vrijdag.

Op vrijdag 25 juni om 14u34, exact 1 week na het bijzonder jammerlijke ongeval in Antwerpen, blijven alle bouwkranen 1 minuut stil. Die oproep komt van de Confederatie Bouw, haar regionale en lokale antennes, haar groeperingen en de VBA, de Vereniging van Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken. Op die manier willen de werkgeversorganisaties uit de bouw klaar en duidelijk aantonen dat elk werfongeval er één te veel is.

Ondertussen blijft het afwachten naar de resultaten van het onderzoek en naar de oorzaak van dit tragisch ongeval af om te zien welke acties ondernomen kunnen worden om dit te vermijden in de toekomst. Toch wensen de organisaties te benadrukken dat een dergelijk tragisch ongeval zeer uitzonderlijk is in de bouwsector. In het algemeen is de veiligheidssituatie in de bouw immers sterk verbeterd. Tussen 2014 en 2019 is het aantal arbeidsongevallen in de bouw met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid met 14% gedaald, terwijl dit gemiddeld stabiel is gebleven in de andere sectoren. We blijven streven naar een verdere daling van het aantal ongevallen in onze sector.

Om het veiligheidsbewustzijn in de bouw te verhogen, lanceerde de Confederatie Bouw in 2019 de sensibiliseringscampagne Safety My Priority, www.safetymypriority.be. Die campagne moet alle bouwaannemers en opdrachtgevers op het belang wijzen van veiligheid op, naar en van de werf. En dat zowel voor hun eigen werknemers, hun onderaannemers als hun bouwpartners.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “De bouw doet al heel veel om de veiligheid te verhogen. We gaan hier verder op inzetten in de toekomst, want elk ongeval is er één te veel.”