Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe maatregel moedigt verhuurders aan om te renoveren

Renoveren

Maximaal bedrag bij renteloze lening nu 60.000 euro

Vanaf 1 juli wordt de renteloze energielening omgedoopt tot de “Mijn Verbouwlening”. Het toepassingsgebied van de Mijn Verbouwlening wordt uitgebreid van energiezuinigheid naar woonkwaliteit.

Ministers Demir en Diependaele meldden dat het maximale ontleende bedrag opgetrokken wordt van 50.000 euro naar 60.000 euro. Deze lening richt zich op de lagere en midden inkomenscategorieën, een koppel mag maximaal 65.960 euro (+3.700 euro per persoon ten laste) verdienen om nog recht te hebben op de lening.

Ook private verhuurders kunnen nu gebruik maken van de lening. Dit is een belangrijke stap vooruit want private verhuurders worden vandaag onvoldoende aangemoedigd om te renoveren. Toch is dit een belangrijke doelgroep. Ongeveer 19% van de gezinnen woont in een private huurwoning en ook deze woningen moeten tegen 2050 energieneutraal zijn.

Om gebruik te kunnen maken van de Mijn Verbouwlening, moet de verhuurder wel een korting geven op de huurprijs en mag de maximale huurprijs niet meer dan 900 euro bedragen. Zo is een energierenovatie zowel voor de verhuurder als de huurder voordelig.